ΟΧΙ στην Αποχή!

Χωρίς αμφιβολία, η ενασχόληση των πολιτών με τα κοινά συνιστά μια πολύ σημαντική δραστηριότητα για την ευημερία ενός τόπου. Στην Αρχαία Ελλάδα, ο όρος «ιδιώτης» αποτελούσε μεγάλη προσβολή για εκείνον που αδιαφορούσε για τα τεκταινόμενα στην πόλη του και δεν ασχολούνταν με τα κοινά. Με τη νομοθεσία του Σόλωνα, όποιος απείχε από το εκλογικό του δικαίωμα – καθήκον, στιγματιζόταν ως «άτιμος» κι έχανε τα αξιώματα που του παρείχε η πολιτεία του, δηλαδή έπαυε να είναι πολίτης. Ο Περικλής στον «Επιτάφιο Λόγο» του είχε, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Γιατί είμαστε ο μόνος λαός που αυτόν που δεν αναμειγνύεται καθόλου στα κοινά δεν τον θεωρούμε φιλήσυχο, αλλά άχρηστο».

Ωστόσο, οι καιροί αλλάζουν και μαζί τους αλλάζουν οι συνθήκες ζωής και η κοινωνική μας συμπεριφορά, γεγονός που επηρεάζει και την πολιτική μας συμπεριφορά. Χαρακτηριστικά φαινόμενα αυτής της αλλαγής αποτελούν η απαξίωση των κομμάτων και η εκδήλωση μιας αντιπολιτικής στάσης απέναντι σε όλους σχεδόν τους θεσμούς του πολιτικού συστήματος. Οι πολίτες και κυρίως οι νέοι, απογοητευμένοι από την ανικανότητα και τη διαφθορά τόσο της κεντρικής όσο και της τοπικής πολιτικής εξουσίας, απομακρύνονται από τις κάλπες και απέχουν γενικότερα από την όποια συμμετοχή τους στα κοινά. Πολλοί πιστεύουν ότι συμμετέχοντας στη δημόσια σφαίρα δεν θα καταφέρουν να αλλάξουν κάτι κι ότι δεν μπορούν να επηρεάσουν τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Πρέπει, όμως, να κατανοήσουμε ότι η αποχή δεν αποτελεί λύση. Η αποχή σημαίνει ότι εκείνος που την επιλέγει, επιτρέπει σε άλλους να παίρνουν αποφάσεις γι’ αυτόν κι επομένως απορρίπτει εκούσια το δικαίωμά του να είναι πολίτης, γεγονός που οδηγεί κατά συνέπεια στη στέρηση έκφρασης της προσωπικής γνώμης για όλα τα τεκταινόμενα.

Η αποχή από την εκλογική διαδικασία και, μάλιστα, σε περίοδο κρίσης αποδυναμώνει τον δημόσιο διάλογο, παρέχοντας παράλληλα χαμηλό βαθμό νομιμοποίησης στο πολιτικό σύστημα. Όταν «κλωτσάμε» το δικαίωμα της ψήφου μας, δεν αποποιούμαστε ευθύνες. Αντίθετα, φέρουμε ευθύνη για τις συνέπειες του εκλογικού αποτελέσματος. Όταν επιλέγουμε να περιφρονούμε τα κοινά και να μην συμμετέχουμε, ενισχύουμε την αδράνεια και την έλλειψη πολιτικής γνώμης, με αποτέλεσμα την αύξηση των προβλημάτων, αφού κανείς δεν διεκδικεί τίποτα. Αν δεν θέλουμε να καθοδηγούμαστε, η συμμετοχή είναι μονόδρομος. Η ετυμηγορία των πολιτών είναι ιερή, σεβαστή και πολύ χρήσιμη για ένα καλύτερο αύριο. Αντιθέτως, αποδεικνύεται άκρως αναποτελεσματική όταν ενταφιάζεται στην αποχή.

Είναι καιρός, λοιπόν, να εγκαταλείψουμε την παθητική στάση του καναπέ και να ασκήσουμε καθολικά το συνταγματικό δικαίωμα του εκλέγειν. Οφείλουμε να είμαστε ενεργοί πολίτες, να οραματιζόμαστε, να μαχόμαστε και να διεκδικούμε αυτό που μας αξίζει. Οφείλουμε να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, να συγκρουόμαστε με το κατεστημένο και να συμβάλλουμε με την ψήφο μας στην αλλαγή, στοχεύοντας στην διαφάνεια, στην ανάπτυξη, στη δημοκρατία. Η τοπική αυτοδιοίκηση, ως θεσμός, είναι υπερασπιστής, σε τοπικό πάντα επίπεδο, της δημοκρατίας και της επίλυσης των προβλημάτων που ταλαιπωρούν τους πολίτες. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να εκφράζουμε τις απόψεις μας. Μέσα από αυτές, θα έχουμε τη δυνατότητα να παρέμβουμε ουσιαστικά και να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο αύριο. Το χρωστάμε πρωτίστως στον ίδιο μας τον εαυτό και στα παιδιά μας να είμαστε παρόντες στις αποφάσεις που λαμβάνονται, καθώς επηρεάζεται η ίδια μας η καθημερινότητα.

Τα πρόσωπα που θα επιλέξουμε να μας εκπροσωπήσουν σε τοπικό, περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη σωστή λειτουργία των θεσμών. Από την ικανότητά τους, θα κριθεί για τους πολίτες ο βαθμός αποτελεσματικότητας των μεταρρυθμίσεων που είναι αναγκαίο να προωθηθούν για το κοινό καλό.

Δεν χρειάζεται άλλο να τιμωρούμε με αποχή την κοινωνία μας, γιατί η απραξία δεν έφερε ποτέ και ούτε θα φέρει αναδιάρθρωση, εξέλιξη και πρόοδο στις πόλεις, στην ενδοχώρα μας, στα χωριά μας και στον τόπο μας γενικότερα. Όλοι μας μπορούμε να συνεισφέρουμε και να ξανακερδίσουμε την ελπίδα για το μέλλον της πόλης και της χώρας που μας αξίζει, αρκεί να αποβάλλουμε το δηλητήριο της απάθειας. Αυτή τη φορά, ας το πραγματοποιήσουμε με πράξη κι όχι με… απραξία, απέχοντας από την… αποχή!

Σ’ αυτόν τον σύνθετο κόσμο που ζούμε, δεν πάνε μπροστά μόνο όσοι κάνουν τα πράγματα σωστά. Πάνε μπροστά και ξεχωρίζουν όσοι κάνουν τα σωστά πράγματα διαφορετικά. Έξω από πεπατημένες και στερεότυπες λύσεις.

Όταν τα λόγια ευθυγραμμίζονται με τις πράξεις το αποτέλεσμα που προκύπτει για το παραγόμενο έργο είναι εξαιρετικό. Για ένα Ηράκλειο που θα αποτελεί το πρότυπο όχι μόνο της Κρήτης και της Ελλάδας αλλά ολόκληρης της Ευρώπης.

Κοιτάζοντας τους δεκαεφτάρηδες στα μάτια

Είναι σαφές ότι κάθε γενιά φέρει το δικό της χρήσιμο φορτίο γνώσης και εμπειρίας στη συλλογική υπόθεση. Καθώς όμως οι νέοι εξ ορισμού θα επιβαίνουν για περισσότερο χρόνο στο πλοίο της ανθρωπότητας, ο λόγος τους είναι βαρύνων · για το ότι ενσαρκώνουν το μέλλον.

Και έχουν λόγο. Οι νέοι της εποχής μας έχουν, νωρίτερα, ευρύτερους ορίζοντες από ότι οι νέοι προηγούμενων εποχών· όλη η πληροφορία είναι ανοιχτή πάνω στο γραφείο της μελέτης τους χάρη στους υπολογιστές και το διαδίκτυο, και πλέον και στην τσέπη τους με τα έξυπνα κινητά. Οι κοινωνικές μεταβολές γίνονται εμφανείς, με ομάδες και κοινωνικά δίκτυα να ανθίζουν ευνοούμενα από την ταχύτητα της επικοινωνίας μέσω της τεχνολογίας και τις δυνατότητες που παρέχει.

Ακόμη οι νέοι έχουν τη δική τους γλώσσα, απομακρυσμένη από ιδεολογήματα και προικισμένη με πρακτικότητα και αλήθεια. Και σίγουρα έχουν αγωνίες. Καθώς όσο κι αν είναι το μέλλον, δεν το έχουν ακόμη ενσαρκώσει. Όσο και αν έχουν δυνατότητες, δεν τις έχουν ακόμα εκδηλώσει, τουλάχιστον πλήρως.

Ταυτόχρονα είναι πρώτα και κύρια αυτοί αντιμέτωποι με τα αρνητικά αποτελέσματα του τρόπου διαχείρισης του κόσμου από τις προηγούμενες γενιές: κλιματική αλλαγή, ρύπανση, επιβαρυντικοί για τον άνθρωπο και το περιβάλλον τρόποι καλλιέργειας της τροφής, αύξηση των ασθενειών, και ταυτόχρονα οικονομική κρίση, ανεργία, χαμηλοί μισθοί. Αναρωτιόμαστε αν έχουν όνειρα, αν δίνουν στον εαυτό τους το περιθώριο να ονειρευτούν.

Κι όμως αν νιώσουμε τους νέους του σήμερα θα καταλάβουμε ότι είναι το καινούριο μοντέλο που έχει γεννήσει η ανθρωπότητα. Απαλλαγμένοι λόγω της εποχής και της κρίσης από πολλά από τα βάρη που κουβάλησαν πολλές φορές προηγούμενες γενιές (ατομικισμός, γοητεία του κατεστημένου, αναζήτηση σωτήρα, αλόγιστη σπατάλη πόρων), και έχοντας ένα διεθνώς υπολογίσιμο δυναμικό μόρφωσης και ικανοτήτων, αυτό που χρειάζονται είναι να υποστηριχθούν στο άνοιγμα του πεδίου της έκφρασης και της δημιουργικότητάς τους στον τόπο τους, ώστε να περιοριστεί η αιμορραγία προς χώρες του εξωτερικού και να τονωθεί ουσιαστικά η ελληνική, τοπική κοινωνία.

Πώς όμως θα γίνει αυτό; Τη στιγμή που η νεολαία βάλλεται από την ανεργία και προσπαθεί να ορθοποδήσει, δεν μπορεί να λειτουργήσει αυτόματα όλη αυτή η χημεία που θα διαμόρφωνε ένα όραμα.  Έτσι χρειάζεται να δημιουργήσουμε δομές και διαδικασίες ώστε να ακούσουμε τη φωνή τους. Αυτό είναι δυνατό να επιτευχθεί χρησιμοποιώντας καινούρια εργαλεία από την επιστήμη του διαλόγου και με τη βοήθεια της τεχνολογίας, στο πλαίσιο ενός δομημένου δημοκρατικού διαλόγου που θα δίνει βήμα στη νέα γενιά, στην ατομική έκφραση και συνακόλουθα στη συλλογική δημιουργία. (βλ. Γ. Αγριμανάκη, Λόγος, διάλογος και συλλογικότητα). Η λέξη-κλειδί είναι η συμμετοχή. Στην εποχή που αναδύεται ξανά η συμμετοχική δημοκρατία, βλέπουμε παραδείγματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το πως οι νέοι είναι οι πρώτοι που δίνουν το «παρών» σε τέτοιες διαδικασίες, διψώντας για αλήθεια, συνεργασία και πρόοδο.

Σημαντική είναι επίσης η παροχή δομών και προγραμμάτων κατάρτισης με ελεύθερη πρόσβαση, ώστε να λάβουν οι νέοι όσα πρακτικά εργαλεία δεν τους παρέχει η σχολική εκπαίδευση.

Τέλος, απαραίτητο είναι να χρησιμοποιηθεί η γνώση, η εμπειρία και οι δυνατότητες άξιων ανθρώπων στο πλαίσιο της αυτοδιοίκησης προκειμένου οι νέοι να αισθανθούν ασφαλείς και προστατευμένοι στον τόπο τους. Κι αυτό θα γίνει μέσω καθορισμού και υλοποίησης ενός ουσιαστικού οράματος για την πόλη, που θα διακρίνεται για την αμεσότητα, την πρακτικότητα και αποτελεσματικότητά του, όμως πρώτα από όλα, για μια ευαισθησία και υπευθυνότητα σαν κι αυτή του γονιού απέναντι στο παιδί του, αλλά και παράλληλα για τον σεβασμό και την ισοτιμία που αρμόζει μεταξύ ενηλίκων. Για ένα Ηράκλειο που θα αποτελεί πρότυπο όχι μόνο για την Κρήτη και την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη.

Ως πρόεδρος του τμήματος υπηρεσιών του Επιμελητηρίου, αλλά και ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, αισθάνομαι την ανάγκη και με πάθος υποστηρίζω, πρωτοβουλίες που σκοπό έχουν τη συνέργεια και τη συνεργασία, όπως αυτές τις προτάσεις που κατέθεσε σήμερα ο συνδυασμός μας, με μοναδικό στόχο να αξιοποιηθούν όλες οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται για την αναπτυξιακή πορεία της πόλης μας. Η τοπική αυτοδιοίκηση, οφείλει να συμβάλει στην ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας και στη δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, μέσω της πολλαπλής στήριξης της επιχειρηματικότητας και των ιδιωτικών επενδύσεων.


https://www.cretalive.gr/ekloges2019/g-agrimanakhs-arches-aksies-klhronomia-gia-ena-kalytero-kosmo?fbclid=IwAR38SuLEdU2S2FJnp3ySPNW9L9xXBezwwoMs5sDs085lDsQDzwWNGp5Yh80

Γ.Αγριμανάκης: Αρχές & Αξίες: Κληρονομιά για ένα καλύτερο κόσμο

Ο Δήμος αξίζει να προοδεύσει και να ηγείται, όχι μόνο σε τοπικό και πανελλήνιο, αλλά και σ’ ευρωπαϊκό επίπεδο”

Του Γιώργου Αγριμανάκη*

Οι κοινωνικά υπεύθυνες και επιτυχημένες πολιτικές πρακτικές προϋποθέτουν την ύπαρξη βασικών αξιών, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο, οι οποίες αποκρυσταλλώνονται σε γενικές αρχές και ιδέες που προσανατολίζουν και καθοδηγούν τα άτομα και την κοινωνία. Επηρεάζουν τις πεποιθήσεις μας και λειτουργούν ως κατευθυντήριοι άξονες για τη μετέπειτα πορεία μας.

Στην πορεία μας αυτή, είναι σημαντικό να επιτελούμε το έργο μας βάσει ατομικών και συλλογικών αρχών και αξιών, με τις οποίες πρέπει να συνάδει κάθε σκέψη, απόφαση, κίνηση και δράση μας.

Μία από αυτές τις αξίες είναι και η ακεραιότητα, καθώς αποτελεί τον κώδικα που ορίζει το πρότυπο της συμπεριφοράς μας. Ακεραιότητα σημαίνει ταύτιση της εικόνας μας με αυτό που πραγματικά είμαστε, σημαίνει εντιμότητα, αξιοπιστία, διαφάνεια, δικαιοσύνη, συνέπεια λόγων και έργων. Η ακεραιότητα είναι αλληλένδετη με την αυτογνωσία και το όραμα, τη σαφή δηλαδή αντίληψη της προσωπικότητας, των ικανοτήτων, των πεποιθήσεων, των κινήτρων και των στόχων μας. Η ιστορία έχει αποδείξει, άλλωστε, ότι άτομο και ηγεσία χωρίς όραμα δεν μπορούν να προοδεύσουν.

Ο Δήμος της πόλης μας αξίζει να προοδεύσει και να ηγείται, όχι μόνο σε τοπικό  και  πανελλήνιο, αλλά  και σ’  ευρωπαϊκό επίπεδο. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται μια ηγεσία με συναισθηματική νοημοσύνη, ενσυναίσθηση, με αυστηρότητα για εξαιρετικές επιδόσεις και ταπεινότητα, που θα λειτουργεί με προσανατολισμό και σεβασμό στον άνθρωπο και τις ανάγκες του, εξυπηρετώντας τα συμφέροντά του. Αγκαλιάζοντας και υποστηρίζοντας με δημιουργικές δράσεις όλους τους αδυνάτους του τόπου μας, δημιουργώντας δομές και δράσεις, με δίκτυα για άπορους, ηλικιωμένους, κακοποιημένες γυναίκες, άπορα παιδιά   βελτιώνοντας, έτσι, τις συνθήκες ζωής των πολιτών. Αυτό θα πει κοινωνική προσφορά, κοινωνία των πολιτών  με παροχή ίσων ευκαιριών για όλους, χωρίς αποκλεισμούς.

Η βιωσιμότητα και η μακροχρόνια πρόοδος, ωστόσο, είναι έργο συλλογικό που απαιτεί ομαδική εργασία, βασισμένη στην καινοτομία και την ποιότητα. Έχοντας πίστη στο παραγόμενο έργο θα μπορέσουμε με πρωτοποριακές δράσεις να αναβαθμίσουμε ποιοτικά την καθημερινότητα του πολίτη, έχοντας μέσω του δομημένου διαλόγου, εξασφαλίσει πρώτα ανοιχτή επικοινωνία μαζί του. Αυτό σημαίνει ότι θα δίνεται η δυνατότητα να ακουστεί η φωνή κάθε κυττάρου της πόλης μας και να αποτελέσει μια νέα, δημιουργική σύνθεση διαφορετικών απόψεων, που συνιστά τη βάση της συμμετοχικής Δημοκρατίας.        Η ενεργή συμμετοχή των πολιτώνη συνεννόηση και η συναπόφαση στη λύση των προβλημάτων που βιώνουμε όλοι,  θα πρέπει και επιβάλλεται να  αποτελούν  τον πυρήνα για την μετουσίωση του οράματός μας σε πράξη.

Για ένα Ηράκλειο που θα αποτελεί  – πρότυπο Δήμο διαβίωσης, ανθρώπινο και ζωντανό, με αναβαθμισμένες υπηρεσίες, υψηλή ποιότητα ζωής και δυναμική ανάπτυξη που αξίζει σε όλους τους κατοίκους αυτής της πόλης.

Μια ηγεσία που θα σκέφτεται στρατηγικά, θα εστιάζει στο μέλλον, θα αμφισβητεί το κατεστημένο και θα πραγματοποιεί αλλαγες που θα οδηγούν σε πρόοδο.

Γιώργος Αγριμανάκης Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος
Ηράκλειο 3.7.5 – Γιάννης Κουράκης

Ο ηγέτης αφήνει κληρονομιά έναν καλύτερο κόσμο. Η αποτελεσματική ηγεσία απαιτεί ακεραιότητα, ευαισθησία για τους ανθρώπους, αυστηρότητα για εξαιρετικές επιδόσεις και ταπεινότητα. 
Ο ηγέτης κάνει πράξη όσα κυρήττει και λειτουργεί ως φωτεινό παράδειγμα για τους αλλους.

Παρακολουθείστε εδώ ολόκληρη την εκπομπή: https://youtu.be/LKHZAH2KD7A

ΑμΕΑ και Δήμος Ηρακλείου: μια σχέση που πρέπει να εξελιχθεί

Σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας η «αναπηρία» είναι ένας όρος «ομπρέλα» ο οποίος εμπεριέχει τη «βλάβη» – το πρόβλημα στη λειτουργία του σώματος του ατόμου, τους «περιορισμούς στη δραστηριότητα» και τους «περιορισμούς στη συμμετοχή».

ΑμΕΑ και Δήμος Ηρακλείου: μια σχέση που πρέπει να εξελιχθεί
Διαβάστε Περισσότερα “ΑμΕΑ και Δήμος Ηρακλείου: μια σχέση που πρέπει να εξελιχθεί”