Εκπαίδευση, Έρευνα & Τεχνολογία, σύμμαχοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Cretalive.gr στις 16/4

Η πόλη μας από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 φιλοξενεί κάποια από τα ευρέως αναγνωρισμένα και πλέον βραβευμένα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα, όπως το Πανεπιστήμιο, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και το Τ.Ε.Ι. Η συμβολή τους στη βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης είναι αδιαμφισβήτητη. Ωστόσο, τα ιδρύματα αυτά έχουν πολλά ακόμα να προσφέρουν στο Ηράκλειο και για τον λόγο αυτό είναι επιβεβλημένη η εποικοδομητική τους αξιοποίηση προς όφελος του Δήμου και των Δημοτών.

Πιο συγκεκριμένα, η εκπαίδευση συνιστά βασικό στοιχείο οικονομικής ανάπτυξης, καθώς το ανθρώπινο δυναμικό συμβάλλει σημαντικά στη διάχυση της νέας Τεχνολογίας και στη μετέπειτα ανάπτυξη της παραγωγικότητας. Τα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα πρέπει και μπορούν να αποτελέσουν στρατηγικούς εταίρους του Δήμου μας, προωθώντας τη μετάδοση επιστημονικών γνώσεων και δεξιοτήτων, καθώς και την παραγωγή.

Το Πανεπιστήμιο μπορεί να συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία μιας ελεύθερης κοινωνίας, θεσπίζοντας ισχυρά κίνητρα, πολύπλευρες, αποτελεσματικές δράσεις και παρεμβάσεις που προωθούν τη μεταλαμπάδευση της γνώσης και της τεχνογνωσίας του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μπορεί να αποτελέσει η παροχή εκπαίδευσης και κατάρτισης στους δημοτικούς υπαλλήλους, μέσω της παράδοσης εποικοδομητικών μαθημάτων και της μετέπειτα ανάπτυξης και αξιοποίησης τεχνικών δεξιοτήτων.

Ένα εξίσου σημαντικό ερευνητικό ίδρυμα της πόλης μας είναι και το ΙΤΕ, το οποίο διεξάγοντας έρευνα υψηλού επιπέδου και επιδεικνύοντας σημαντικά επιτεύγματα, μπορεί να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης για τον Δήμο μας. Μέσω της εκπόνησης μελετών, της συλλογής στοιχείων και της πρότασης τεκμηριωμένων λύσεων, μπορεί να συμβάλει στην παροχή ποιοτικών ψηφιακών υπηρεσιών στους πολίτες, καθιστώντας το Ηράκλειο την πιο  «έξυπνη πόλη». Η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση με όχημα τις Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνιών, μπορεί να μετασχηματίσει τις υφιστάμενες διαδικασίες και να αναβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες καθιστώντας την Τοπική Αυτοδιοίκηση πιο αποδοτική, προάγοντας την ενεργή συμμετοχή των πολιτών και εξασφαλίζοντας την ικανοποίησή τους.

Σ’ αυτό μπορεί να συμβάλει κι ένα άλλο μεγάλο εκπαιδευτικό ίδρυμα που αποτελεί μέλος της κοινωνίας μας, το Ανώτατο Τεχνολογικό Ίδρυμα (Τ.Ε.Ι). Με πυρήνα την πολυετή εμπειρία είναι σε θέση να αποτελέσει γόνιμο και αποτελεσματικό συνεργό του Δήμου, παρέχοντας πολύπλευρα εργαλεία και αξιόπιστες τεχνικές προκειμένου για την αντιμετώπιση των απαιτητικών προκλήσεων. Η συνεισφορά του, για παράδειγμα, στην Αγροτική Οικονομία και στη στήριξη της υπαίθρου μέσω της εκπόνησης ερευνητικών προγραμμάτων και της παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών μπορεί να αποβεί εξαιρετικά αποτελεσματική.

Επιστήμονες και πολίτες μπορούν να ανταλλάξουν γνώσεις, απόψεις, πολύτιμες εμπειρίες και δεξιότητες και να στραφούν, με τον τρόπο αυτό, στη σωστή κατεύθυνση επίλυσης προβλημάτων και κατ’ επέκταση βελτίωσης της καθημερινότητάς μας και στην βιώσιμη ανάπτυξη. Η αμφίδρομη επικοινωνία και συνεργασία των εκπαιδευτικών και ερευνητικών ιδρυμάτων με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μόνο θετική μπορεί να είναι για τον Δήμο μας, καθώς τα αποτελέσματά της μπορούν να έχουν πληθώρα εφαρμογών σε διάφορους τομείς, όπως για παράδειγμα η Κοινωνική Πολιτική & Υγεία, η Παιδεία, ο Πολιτισμός & ο Αθλητισμός, η Τοπική Οικονομική ανάπτυξη, ο πρωτογενής τομέας, το Περιβάλλον & η Καθαριότητα, η Πολιτική Προστασία κ.ά.

 Όπως συνεργάζονται όλα τα τμήματα του εγκεφάλου για να λειτουργήσει ο οργανισμός, έτσι πρέπει να συνεργαστούν και να αξιοποιηθούν οι φορείς-ηγέτες της γνώσης που έχει γεννήσει ο τόπος μας για την αρμονική λειτουργία του οργανισμού του Δήμου μας.

Μια τέτοια συνέργεια στρατηγικού χαρακτήρα, μέσα από μνημόνια συνεργασίας με τα  πανεπιστημιακά μας  ιδρύματα, είναι παραπάνω από σαφές, ότι  τα επιτεύγματα που θα προκύψουν, θα αναδείξουν την πόλη μας σε μία πόλη – πρότυπο, που θα είναι σε θέση να ενταχθεί στον κατάλογο των πόλεων με τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, καταλαμβάνοντας μάλιστα υψηλή θέση.

Για ένα Ηράκλειο που θα αποτελεί πρότυπο όχι μόνο για την Κρήτη και την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη.